Eén van de grootste ontdekkingen van de laatste 25 jaar hersenonderzoek is de ontdekking van de plasticiteit van het brein.  In het boek ’Het brein dat zichzelf verandert’ van onderzoeker/psychiater Dr. Norman Doidge wordt beschreven hoe, onder invloed van voldoende activiteit en prikkels als muziek, beweging en mentale uitdagingen,  nieuwe verbindingen in de hersenen ervoor kunnen zorgen dat, zelfs op hoge leeftijd, verloren functies (gedeeltelijk) kunnen herstellen. Op deze manier kan men het risico op vergeetachtigheid en dementie beperken. 

Ook adviseert Doidge de ouder wordende mens te werken aan balans en coördinatie om inactiviteit en valproblemen te voorkomen. Hij bespreekt in zijn boek het belang van uitdagende oefeningen als dansen en oefeningen die een beroep doen op concentratie en coördinatie. Deze stimuleren het behoud of verbetering van onze fysieke, geestelijke en sociale gezondheid.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Alle bovengenoemde punten komen terug in de RGM oefeningen: de oefeningen zijn uitdagend voor de hersenen, worden gedaan op muziek en vragen concentratie en coördinatie. Ouderen die deelnemen aan RGM programma’s, ervaren verbetering van:

  • balans
  • geheugen
  • coördinatie 
  • concentratievermogen 
  • energie niveau
  • stemming

Lees hieronder verder

Door de muziek af te stemmen op de leeftijd van de deelnemers en het vrolijke karakter van de RGM-oefeningen wordt de aanmaak van neurotransmitters zoals Dopamine en Serotonine gestimuleerd. Dit heeft een positieve uitwerking op het bewegingsvermogen en de stemming. Dit alles maakt RGM tot een zeer geschikte activiteit voor senioren.