NAH
Het therapeutisch nut van RGM werd voor het eerst vastgesteld bij de behandeling van CVA-patiënten (CVA, ook wel beroerte: hersenbloeding of herseninfarct). Het eerste wetenschappelijk onderzoek (RCT) naar het effect van RGM bij mensen in de chronische fase na een CVA liet oa verbetering zien in de volgende functies:
- lichaamsbalans,
- concentratie,
- werkgeheugen,
- lopen
- en knijpkracht
Lees hieronder verder
"De RGM oefening is erg leuk om te doen en ik voel duidelijk verbetering" volgens Marianne Haasma, psychiatrisch verpleegkundige en Parkinsonpatiënt, Kristinehamn, Zweden.
"Het is muziek waaraan de Parkinsonpatiënt behoefte heeft, want alleen muziek, die strak en toch ruimtelijk is, lenig en levend, kan reacties uitlokken die dat ook zijn” schrijft Oliver Sacks, hoogleraar neurologie, in zijn boek Musicofilia.
"Nadat ik mijn logopedist had uitgelegd wat RGM is en een aantal oefeningen had voorgedaan, gaf ze aan dat ze mij daarna beter kon verstaan. Voor mij geen verrassing, ik merkte de verbetering al eerder", aldus een Parkinsonpatiënt in Nederland.
"Mijn oriëntatie in het verkeer en in de supermarkt is enorm verbeterd, het voelt daarom weer veiliger en ik houd energie over. Daarnaast, misschien wel het belangrijkste, vinden mijn kinderen mij weer vrolijker", zegt een andere Nederlandse Parkinsonpatiënt.
Een weergave van de Zweedse pilotstudie (Universiteit van Linköpping) naar het effect van de RGM op de symptomen van de ziekte van Parkinson is te vinden onder ‘onderzoek’ of klik hier: Onderzoek.